Грижи за папагалите

Начало / Статии / Грижи за папагалите

Грижи за папагалите

За да запазите и поддържате вашата птица в добра  кондиция, обърнете внимание на следните съвети:

ДИЕТА

Разнообразна диета, включваща жива храна ще допренесе за перфектно здравословно състояние на вашата птица. Под жива храна имаме предвид зеленчуци, плодове и пълнозърнести житни растения. Мъртвите храни са тези, които не се развалят бързо (пакетирани ядки и зърнени смески). Здравословната, правилна диета може да прибави ДЕСЕТИЛЕТИЯ към живота на вашият папагал.

Зеленчуци: моркови (леко сварени за по-добро усвояване на бета каротин), зелен фасул, царевица, тиква, грах, броколи, слънчогледови кълнове, зърнени и бобови кълнове (отличен протеин) са все любими храни. Ако папагалът ви няма желание да опита тези храни, опитайте с кълнове от зърнената му смеска. Той ще е запознат с  тях, кълновете  на зърнените смески са много здравословни  (ниски на масленост, богати на амино киселини);

Плодове: Никога не се опитвайте да замените приема на зеленчуци с този на плодове. Гроздето е харесван от повечето папагали плод. За предпочитане е да се дават органични плодове без пестициди и бактерии. Подходящи са грозде, ябълки, портокали, мандарини, банани;

Семена:  Комбинираната зърнена смеска е за предпочитане да бъде с изяснен  произход. Опитвайте се да не прекалявате със зърнените смески, за да не остават зеленчуците на заден план;

Гранула: Гранулите са подходящи и са за предпочитане да се дават на птици в размножителния период, за да им доставят екстра протеини;

Храни, с които се хранем ние: Спагети, пълнозърнест хляб, съвсем малко добре сварено бяло пилешко месо може да се дават, но да не преобладават в менюто и диетата на вашата птица. Солени храни като чипс и пържени картофи не трябва да се дават, понеже папагалите не могат да отделят ефективно  големи количества сол. Храни и напитки, съдържащи теобромин са забранени. Шоколадът, какаото, кафето и чаят съдържат теобромин, който може да предизвика превъзбуденост, раздразнение, сърдечен удар и смърт. Не давайте вино, бира  и други алкохолни напитки. Дробовете на птиците не могат да се справят с това.

АВОКАДОТО е отровно за  много папагали и най вече за Афиканските видове.

 

СОЦИАЛНИ НУЖДИ И  ЗАБАВЛЕНИЯ

Забележителната интелигентност у папагалите изисква разнообразна и стимулираща ги обстановка. Папагали, на които не им е обръщано внимание, буквално полудяват, удрят се в клетката, осакатяват се или изпадат в дълбока депресия. Ако мислите, че нямате достатъчно време за вашия пернат любимец, по-добре не си купувайте такъв. Това е живо, дишащо, чуствено същество. Ако покажете или се отнесете с жестокост към него рано или късно то ще ви го върне. Така, че се пазете от безразличието си!!! Снабдете се с разнообразни, безобидни играчки  за вашия папагал, изхвърлете изцапани и опасни за птицата играчки.

Папагалите търсят взаимоотношения. По природа са ятни птици. Те трябва да са в комунална (обществена) част на дома ви, така че да се чустват като част от семейството. Колкото повече време им отделяте извън клетката, по-добре приспособени и социализирани  ще бъдат. Не всеки има възможност да бъде с птицата си  по цял ден, така че още щом се приберете у дома извадете папагала от клетката. Сутрин преди да излезете от къщи, станете малко по-рано, за да имате малко време за папагала си. Не захвърляйте пернатия си любимец в някоя по-непосещавана стая, където той може да ви се порадва само няколко минути сутрин и може би час преди да си легнете. Птицата ще развие поведенчески реакции, водещи до разрушително поведение, повлияни от скука и безпомощност. Представете си ако вие сте заключени в клетка, в стая сами  по 22 часа на ден. Не звучи много пленително нали???

ЧИСТОТА

Купичките за вода и храна, клетката и заобикалящата ги среда е необходимо да са винаги чисти. Една от основните причини за бактериални инфекции у папагалите е  замърсената вода. Много птици обичат да си правят "пилешка супа" като пущат храна във водата си. Смяната на местополужението на поилката може да промени този навик, но има птици които ще обикалят цялата клеткат с парче изсъхнал морков докато не го пуснат във водата си. Сменяйте ежедневно водата на папагала си, като измивате купичката внимателно, без да използвате химикали, които биха навредили на здравето на вашата птица.

Почиствайте клетката от изсъхналите изпражнения всекидневно! Изпражненията на папагал с psittacosis, носещ вируса в себе си, представлява опасност от 3 до 4 месеца. Ако имате птица носеща вируса със себе си, праха от сухите изпражнения попада във въздуха и при наличие на други птици всички могат да се заразят със psittacosis. 

БЕЗОПАСНОСТ

Когато се сдобиете с бебе папагал е все едно, че сте се сдобили с 2 годишно дете. Мерките за безопасност са едни и същи. Основни опасности са токсични растения, аерозоли, електрически кабели, тефлон и други незалепящи готварски повърхности, дребни предмети, които могат да се раздробят и да бъдат погълнати.

Подрязването на крилете е доста спорен въпрос. От нашия опит ви съветваме да подрязвате крилете на пернатия си любимец, ако не искате да излети през прозореца или вратата. Просто осъзнайте, че не всеки ще бъде внимателен и загрижен, колкото сте вие. Особено децата имайки навика да оставят врати и прозоеци широко отворени, е прекрасна възможност  за папагала ви да излети. Много бързо могат да се озоват на километри от вас. Горкото животинче, ще се чуди защо ви няма да си го приберете.

Важно!!! Подрязването на криле не е нужно да бъде опустошително. Правилно подрязани криле , ще дават възможност на  папагала ви да прелита на кратки разстояния.