Хиацинтова Ара

Начало / Статии / Хиацинтова Ара

Хиацинтова  Ара

Hyacinth Macaw (Anodorhynchus hyacinthinus ) 

 

Профил на вида

Хиацинтовата Ара е най-голямата сред всички видове папагали .Тази удивителна птица достига близо 1 метър и тегло около 2 кг , с размах на крилете 120 -140 см .Почти цялата е в синьо оперение , с черно под крилете и долната част на опашката , клюнът е черен , масивен , с жълто от двете страни на долната му част и жълти кръгове около очите. Мъжките и женските представители са почти неразличими , въпреки че женските са по – финни.

Те са великодушни гиганти , обожават вниманието на околните , игриви , закачливи , интелигентни и много обичливи . Имат способността да говорят и да изпълняват различни трикове . 

Нуждаят се от просторно помещение или обширна клетка , където могат да си играят на воля и да си размахват свободно крилете. Пръчките на клетката не трябва да са на голямо разстояние помежду си и самата тя трябва да е от не токсичен , много здрав материял. Не трябва да има части по нея от цинк или олово , същото се отнася и за боята . Много важни са почистването и хигиената на клетката като цяло, тя трябва да е с решетка на дъното, за да не стъпа птицата върху изпражненията си!Разположението и е нужно да не е директно на пода , да е добре осветено и не на течение. Всички ари обичат водата и ще се радват на баня с марна вода , съдържаща специални соли във нея ) 

Вид :

Anodorhynchus

 

Разновидност:

hyacinthinus

Размер: Тегло на птицата в зряла възраст:

90-100cm 1500- 2000 гр. 

 

Разпространение: 

Хиацинтовата Ара може да бъде срещната в Южна Америка : в някои части на Бразилия , източната част на Боливия , и североизточен Парагвай. Срещани са често на двойки , семейни групи или малки ята от по 10 птици .

Оперение при възрастните птици : 

И при двата пола преобладава пурпурно синьо оперение , черно под крилете и опашката .Областта около очите е жълта , голям черен/сив клюн. Очите са тъмно кафеви.

Оперение при подрастващите птици:

Както при възрастните , но с по- къса опашка и по –бледо жълто в областта около очите.

Продължителност на живота: 

над 60 години

Диета: В природата се хранят предимно с палмови ядки от Maximiliana, Orbignya, Astrocaryum , Syagrus, Scheelea and Acrocomia , богати на мазнини и калории. 

Когато са отглеждани в плен , трябва да им се предоставя колкото се може по близко до храната им в природата меню . Понеже имат нужда от енергия е необходимо да им се дават богати на мазнини и карбохидрати храни , включващи разнообразие от ядки (макадамиа , бадеми , лешници , бразилски ядки , орехи , фъстъци и др.)Разнообразни гранулирани храни , плодове и зеленчуци.

Палмовите ядки , с които се хранят в природата и които намират по полетата идват от храносмилателната система на говедата. Говедата ги ядат зелени , дебелата зелена обвивка на черупката се смила и само ядките се изхвърлят с екскрементите на говедата. Често ядат глина от бреговете на реките, която неутрализира отровата на някои от палмовите зърна , с които се хранят.

 

Размери на кутията за мътене:

Голяма бъчва

Инкубационен период:

28 дни

Възраст на пълно оперение:

14 седмици 

Тегло на люпилото:

22 гр.

Максимална тежест на възрастна птица:

1500 до 2 кг. 

Тегло при отбиване на птицата ( при бебетата):

1200-1250 гр. 

Люпило и размер на яйцата: 

2 яйца, 53 мм x 40 мм

Размножителен период : 

Август – Декември