Избор на клетка

Начало / Статии / Избор на клетка

Избор на клетка

Африканският сив папагал е доста активна птица. В природата са много социални помежду си и търсят храна на групи. Нуждаят се от катерене, чоплене, общуване през целия ден. Опитайте се да им предоставите възможно най-добра обстановка.

   Избор на клетка: Преди да си купите папагал, трябва да изберете и клетка, която е толкова важна, колкото избора на птицата. Това ще е дома на вашия пернат приятел- неговото безопасно място, където той трябва да се чувства сигурен и спокоен. Има доста важни причини защо всеки папагал трябва да си има клетка. Той трябва да знае мястото си в дома и че клетката му е безопасно място, където може да се върне ако се почувства застрашен. Клетката трябва да е неговото спокойно място, където да си поспива вечер и да си почива следобед напълно необезпокояван. Без клетка, възможността папагала ви да отлети е доста голяма.

   Спецификации на добрата клетка: Когато избирате клетка следните особености са най-важни:

Купете възможно най-голямата клетка, която може да си позволите. Дизайна и трябва да позволява възможност за занимания и игра;

Поне част от пръчките трябва да са хоризонтални, за да улеснят катеренето;

Да е с голяма вратичка, за да става изваждането и вкарването на папагала по-лесно, също улеснява и почистването на клетката от вътрешната страна;

Купичките за храна и вода трябва да могат да се почистват и сменят от външната страна;

Да е снабдена с колелца, за да местите клетката в други стаи на дома си;

Африканският сив папагал са любопитни създания и нищо няма да е по-скучно от еднообразна гледка всеки ден.

Внимателно обърнете внимание как се затваря вратичката на клетката. Тези папагали са доста силни и умни и могат  да отворят някои клетки. Ако не ви вдъхва доверие сложете катинарче;

    Размер на клетката: Много папагали се държат в малки за размера им клетки. Размерът на клетката трябва да е достатъчно голям, позволявайки на папагала свободно, безпрепятствено  да разперва криле. Минималният препоръчителен размер е 48 см (ш). X 48см (д). X 74 см (в).

    Кацалки: За предпочитане е те да са дървени, а не пластмасови. Ако клетката ви е с пластмасови ги подменете с дървени от не токсични дървета като ябълка, върба и др. Различният размер на кацалките позволява трениране на захвата им. Добре е да са около 2,5 см в диаметър. За млади папагали Жако, на възраст под 4 месеца е препоръчително, да разположите кацалките първо на по-ниско ниво и в последствие да ги вдигнете на по-високо . Това се отнася също и за папагали със скоро подрязани криле.

   Разположение на клетката: Африканският сив папагал е много любознателен, иска да е там където е разгара на събитието. Ще е доста грубо ако държите в друга стая, далеч от семейството. Най-доброто място за клетката е където поне една от страните и има стена, това допринася за увереността и чувството за сигурност у папагала. Не трябва да е на директна слънчева светлина. Не трябва да е на течение. Ако сте поставили клетката в стая, където телевизора и осветлението работят до късно, може да го преместите в по-тиха стая, където може да спи 10-12 часа, жизненоважни за птицата.