Къпане на папагалите

Начало / Статии / Къпане на папагалите

Къпане на папагалите

Поддържане  на оперението в добър вид е съществено за начина на живот на папагала.

Къпането овлажнява перата и кожата, спомага отделянето на финия прах и частиците от обвивката на новоизлизащите пера. Инстинктивно е за папагалите да се къпят като част от дневната им грижа за почистване на перата. Хубаво е да ги стимулирате, но никога не ги насилвайте.

    Птиците имат индивидуални предпочитания, някои обичат да се къпят в купичката си с вода, други под душа или да са пръскани със спрей.

    Добре е къпането да става сутрин до ранния следобед, за да се улесни излизането на новите пера и да се омекоти обвивката около тях, която е доста твърда и дразнеща птиците. Също така да може птицата да изсъхне до вечерта.

    Наблюдавайте дали птицата ви се наслаждава на къпането. Индикатор на задоволство са щастливи, чуруликащи звуци, непрекъснато махане с криле и скачане срещу водата.

   След баня може да забележите гръдните мускули на птицата да потреперват, това не означава  че и е студено, а по-скоро е резултат от контракциите и увеличаването на мускулите, което предизвиква затопляне на тялото. Така перата бързо изсъхват и са готови да бъдат почиствани и поставяни на место. Мокрият папагал е уязвим, така че да изсъхне по-бързо е ключ за оцеляване.

 

ВАЖНО!!! Къпейки вашата птица няма да предизвикате болест. Птиците се разболяват, когато имунната им система е подложена на стрес, лоша диета и неподдържана чистота на заобикалящата ги среда. Не къпете птицата си когато се възстановява след болест.

СЪВЕТИ:

1. Водата, с която къпете папагала си да е хладка.

2. Не повече от 2 пръста вода на къпане.

3. Никога не насочвайте и пръскайте към ноздрите на птицата.

4. Не оставяйте птицата на течение след баня.

5. Не слагайте сапун или шампоан във водата, само специални соли за къпане.

6. Къпането да става сутрин до ранен следобед. Това позволява птицата да изсъхне преди резки промени в температурата. Никога не позволявайте птицата ви да остане мокра вечер.

7. Не насилвайте папагала ви да се къпе. Предполага се това да е взаимно  удоволствие за двама ви. Принуждавайки птицата да се къпе, може да доведе до проблеми в поведението и фобия от водата.

8. Не използвайте сешоар. Той изсушава перата и кожата и проваля цялото къпане.

9. Постоянството е ключа към успеха. Постепенно въвеждайте къпането. В началото е възможно да не му се нрави и може да отнеме няколко месеца докато свикне и започне да се наслаждава.

 

Къпането е важно за папагали със суха и раздразнителна кожа, водеща до скубане.