Калций и важността му за Африканския сив папагал

Начало / Статии / Калций и важността му за Африканския сив папагал

Калций и важността му за Африканския сив папагал

Калцият е необходим за изграждането на здрави, силни кости и оперение. Всички птици и по специално развъдни двойки Африкански сив папагал, се нуждаят от богато количество калций в диетата си. Може да се добавя изкуствено в диетата им в прахова или течна форма, придружено със пресни храни, богати на калций. Понеже пресните плодове и зеленчуци съдържат малка част от количеството необходимо им, ви препоръчваме да използвате калций под формата на прах, за да се предпазят птиците от рахитичност.

Прахообразни витамини могат да бъдат разтваряни във водата на птиците или посипвани върху храната, пресните зеленчуци и плодове .

При липса на калций костите на малките папагали са крехки, лесно чупливи.

При първи симптоми на липса на калций трябва да се консултирате с ветеринарен лекар специалист в тази област. В повечето случаи се инжектира калций и витамин D3, който е необходим за абсорбирането и оползотворяването на калция в тялото .

Течен калций, под формата на сироп се добавя в диетата на малките папагалчета, докато са още ръчно хранени, или им се дава перорално, в зависимост от размера и възрастта на папагалите.

При възрастните Африкански сив папагал, липса на калций може да се наблюдава, ако не получават правилна диета. За тях се знае, че при слабост падат от кацалката, понякога това е предизвикано от богата на мазнини диета, хранейки само със слънчогледови семки. Често фъстъците затрудняват растежа на птицата, отнемайки и възможността да абсорбира достатъчно калций. Този проблем може да се коригира, ако се вземат мерки на време и се инжектират витамин D3 и калций, също добавяйки екстра калций в диетата на птицата.

Ако не им се набавя калций, те черпят от ресурсите на тялото си и калций ще бъде отнет в повече от костите, което води понякога до парализиране. Достатъчно количество витамин D3 е важно да присъства  в диетата, за да  може тялото правилно да абсорбира калция. Той е необходим елемент и в  диетата на развъдните двойки.