Правилно подрязване на крилете

Начало / Статии / Правилно подрязване на крилете

Правилно подрязване на крилете

Подрязването на крилете се извършва основно заради безопасността на птицата ви. Тя може да се удари в прозорец, врата, вентилатор, горещи готвещи се храни и редица други места в дома, където могат да се наранят.

Подрязването е също предпазна мярка срещу излитането на папагала от отворена врата или прозорец. За нещастие избягалите птици имат малък шанс да оцелеят навън, нападнати от хищник или от глад, докато собствениците им тъжат и отчаяно ги търсят. 

    Когато подрязваме крилете на птица е МНОГО ВАЖНО това да стане правилно и първото подрязване да бъде след като бебето папагал се е научило да лети.

Първо Подрязване

   Жизнената, самоуверена птица е продукт на възможността да бъде оставена да се опери изцяло. Позволявайки на птицата да се научи да лети и дава възможност да развие координация и контрол. Научава се да се приземява там, където е планирала това да стане, да прелита до безопасни места и да контролира тялото си след подрязването, умението за летене и самочувствието остават у птицата! Птица знаеща да контролира тялото си, по-рядко може да се нарани!

     Ако папагалът се подреже преди да се е научил да лети компетентно и координирано, може да израсне като неуверена, плашлива, без чувство за сигурност птица, понеже не е открила и преминала през натуралната си телесна грациозност.

Важността на правилното подрязване

     Има две основни зони, които трябва да се вземат под внимание, при правилното подрязване; 

- колко пера да се подрежат;

- и точно къде;

Когато е направено правилно птицата ще има възможност да прелита на кратки разстояния, ще контролират полета си и ще има възможност за правилно приземяване.

    Ако птицата бъде подрязана грешно след като се научи да лети, може да изгуби самочувствието си и координацията на тялото си.

    Единствено основните летателни пера трябва да бъдат подрязвани. Това са 10-те дълги пера на най-външната част на крилото. Започнете с 10-то основно (най-отдалечено от тялото) и прогресивно продължавайте към вътрешната част. Така трябва да подрежете птицата, че основните покривни пера да са над подрязаните!