Липса на витамин А

Начало / Статии / Липса на витамин А

Липса на витамин А

Най-често срещаната, предотвратима болест по птиците е хиповитаминоза А, или недостиг на витамин А, със или без придружаващи вторични инфекции. Птици, които се хранят само със зърнени смески, са най-податливи към този проблем, понеже тази храна е с ниско съдържание на витамин А.

 

    Когато се появи недостиг на витамин А, клетките намиращи се в дихателните, възпроизвеждащите и храносмилателни системи, претърпяват структурна промяна, и не отделят секрет важен за лигавицата.Тази лигавица играе важна роля предпазвайки и предутвратявайки, нашествието на патогени (предизвикващи болести). Липсата на витамин А позволява на бактерии и микроорганизми да проникнат през бариерата на лигавичната мембрана и да се настанят в тези тъкани.

 

  Симптомите на липса на витамин А, са различни в зависимост от коя органова система е афектирана и кой микроорганизъм или комбинация от микроорганизми са нападнали птицата.

 

    Най-често поразявана е дихателната система. Понеже устата и синусите са покрити от клетки, подложени на риск, е нужно само да погледнете в устата на птицата, за да видите ранните признаци на тази липса. Първоначално ще забележите малки бели плаки по повърхността на устата и в основата на езика. Плаките в последствие се инфектират, образувайки абсцеси. Абсцесите изкривяват плотиса (дихателната тръба),предизвиквайки затруднено дишане и евентуално задушаване. Възпалението може да се увеличи до такава степен, че да блокира дихателния отвор. Когато това се случи птицата почва да отделя обилен секрет от носа и се забелязват подутини около очите. Болката от инфекцията води до гладуване. Микроорганизмите могат да се разпрострат по цялото тяло на птицата с поразителни последици.

 

   Птица с липса на витамин А може да покаже следните симптоми: кихане, хриптене, секрет от носа, запушени или покрити с коричка ноздри, летаргия, депресия, разстройство, слабеене, избледнял цвят на перата, подпухнали очи, сълзящи очи, липса на апетит, лош дъх. Малка част от птиците умират от липса на витамин А, обикновено умират от второстепенна инфекция, срещана при птици с занижена имунна защита и неспособността на тялото да премине през нормална клетъчна регенерация. Второстепенната инфекция може да увреди органи, което в последствие води до смърт. Ето защо първо се лекува животозастрашаващата инфекция и се инжектира витамин А. За да се лекува вторичната болест се извършват серии от диагностични проби. Взема се кръв, за да се определи кои органи са заразени, правят се намазки за антибиотична чуствителност, за да определи кои бактерии и гъбички може да са причинители, също така се вземат проби от изпражненията да се проверят за паразити.

 

  След което птицата се хоспитализира и се третира с подходящите медикаменти, въз основа на направените тестове. Налага се също ръчно хранене на птицата и хирургическо инжектиране на витамин А.

 

  За да се избегне липсата на витамин А е необходимо да се дава разнообразна пълноценна храна, съпроводено с комплексни  витаминни добавки. Предлагайте броколи, листната маса на броколите (леко сварени), моркови (леко сварени), парливи чушки, пъпеш, листа от ряпа, зеле, цикория, жълтък(сварен), цвекло, зелената част на глухарчето, спанак. Употребата на прахообразни витамини два пъти седмично и разнообразие от изброените зеленчуци и плодове ще подпомогне предпазването на птицата ви от тази болест!