Растения отровни за птиците

Начало / Статии / Растения отровни за птиците

Растения отровни за птиците

Съществуват различни видове растения , отровни за птиците , но съществуват и много безопасни също . Така , че ако сте посветен интусиаст на стайните растения , можете едновременно да отглеждате и растенията и птиците си .

Колко отровно може да е растението за птиците, зависи от :

1.Самото растение.

2.Погълнатото количество в зависимост от размера на птицата.

3.Вида на птицата.

Например какаду , опитало малко количество филодендрон , може да понесе токсичността му в лека степен , но за канарчето опитало от същото количество вероятно ще има фатален край .

Въпреки , че има значителна разлика между видовете птици и реакциата им относно чуствителността им към различни растения , повечето източици показват , че растенията изброени в Таблица 1. са отровни за всички птици . Този лист от изброени растения може да изглежда дълъг , но не претендира да бъде изчерпателен. Съществуват много по-отровни растения за птиците ви от безопасните , така че по-добре обърнете внимание на листа с безопасни растения , описани в Таблица 2 , които може да присъстват безпроблемно в заобикалящата птицата ви среда .

Най-често срещаните симптоми при отравяне са стомашни или чревни разстройства – повръщане и/ или диария . Лечението на такъв вид отравяне е изцяло симптоматично . 

Ако се съмнявате , че птицата ви е погълнала отровно растение , се обадете незабавно на добре запознат ветеринар в тази област!!!

Въпреки , че говорим за растения , заслужава си да обърнем внимание на това , че птиците са особено чуствителни към химически изпарения и тефлон . Никога не използвайте съдове с тефлоново покритие за каквито и да е цели свързани с птицата ви !

Растения отровни за птиците