Пуерториканска Амазона

Начало / Статии / Пуерториканска Амазона

Пуерториканска Амазона

Puerto Rican Amazon (Amazona vittata ) 

Профил на вида

Вид : Amazona Разновидност: vittata Размер: Тегло на птицата в зряла възраст: 28-30 cm 250-300 g

Подвидове: Amazona gracilipes

Разпространение: Пуерто Рико

Оперение при възрастните птици: A.v. vittata: средни по размер и двата пола имат преобладаващо зелено оперение, перцата им имат сини краища, основните летателни и покривни пера на крилете са тъмно сини; перата от вътрешната страна на крилото , които могат да се видят по време на полет са ярко сини , а тези по опашката са във жълто-зелен тон . Челата им са червени , около очите си са в бяло . Ирисът е кафяв , крачетата със жълтеникъв отенък. A.v. graciliceps (изчезнал вид): и двата пола като при vittata но по-малки по размер и със по-малки крачета. Като се изключи възможността за ДНК тест , двата пола могата да бъдат различени по поведенчески различия по време на развъдния сезон. Оперение при подрастващите птици: Младите са с оперение подобно на възрастните .

Продължителност на живота: 50-60 години

Диета: Повече от 70 % висококачествени зърнени смески , 20-30% зеленчуци и плодове.

Размери на кафеза: Препоръчително е кафеза да е с размери достатъчни за пълния размах на крилете на птицата , да има място за игра и играчки.

Минимални препоръчителни размери: 48 x 48 x 90 см.

Размножаване: Пуерториканската Амазона обикновено остава с един мъжкар до живот , освен ако нещо не се случи с полвинката на единия или другия. Мъжкият единствено може да изостави женската ако тя не е физически способна да създаде поколение.Новите двойки практикуват любовни танци , характеризиращи се в координирани поклони , частично разперване на крилете и цялостно разперване на опашката. В природата гнезди в хралупите на дърветата, които осигуряват подслон от хищници . Обикновено мъжкият води в търсенето на подходящо гнездо , въпреки че крайното решение се взима от женската . След като са избрали подходящото место , двойката изучава и почиства новият си дом. Не добавят нищо в гнездото. Достигат зрялост на 4 годишна възраст в природата , а в домашни условия на 3 години. Обикновенно се размножават веднъж в годината между Януари и Юли. С наближаването на периода на снасянето на яйцата , двойката прекарва повече време в гнездото . Женската снася 2–4 яйца , след мътене от 24 до 28 дни. Малките се хранят и от двамата родители , докато напуснат гнездото , обикновено към 60 – 65 ден след излюпване.