Причини за скубане на перата

Начало / Статии / Причини за скубане на перата

Причини за скубане на перата

Скубането на перата е едно от най-опасните състояния на птица живееща в клетка. За щастие то често се забелязва на време от собственика. Други клинични състояния са доста по-трудни да се забележат в ранен стадии. Много от вас си купуват папагал заради външният му вид, цвят на перата, възможност да имитира и говори, характер. Но когато птицата започне да се скубе и да уврежда перата си, което в последствие води до не много приятен външен  вид, смущава и притеснява собствениците му. Не всеки разбира истинската причина за скубането и много малко знаят какво е нужно да се предприеме, за да се държи нормално птицата.

 

Почистване на перата

Перата за птицата са като въздуха за човека, те не биха могли да съществуват без тях. Контролиране на телесната температура, предпазване от заобикалящи ги и климатични ситуации, способността да летят са само малка част от функциите на перата. Ето защо грижите за оперението и здравословното им състояние са от такава важност. Птицата използва клюна си да почиства перата си от обвивките на новоизлизащите пера и да ги поддържа водоустойчиви. Почистването трябва да бъде разграничавано от скубането!

 

Какво представлява скубането

Скубането на перата се определя като обсебващо, разрушително поведение у птиците, в резултат на което  всички или част от перата са повредени. Това означава, че перата са или отскубнати или оръфани. Този вид поведение може да причини сериозни проблеми, свързани с растежа на перата.

Физиологичният процес на загубване на перата е линеенето (смяна на перата). Старите, износени пера трябва да се подменят с нови. Линеенето е по-често срещано при някои видове птици, в зависимост от климатичните и географски фактори. В по-топлите части на земното кълбо, отглежданите в клетка птици, сменят по-малко пера няколко пъти през годината. Запомнете линеенето е съвсем различно нещо от скубането!

Скубането е лесно да се диагностицира, понеже е очевидно, птиците никога не скубят перата на главата си въпреки, че скубят и разрушават други области, като например кожата на врата си. Перата по главата изглеждат перфектно понеже птицата не може да си ги достигне сама.

 

Причини за скубане 

 

Ето някои основни причини за скубане:

1.Инфекция– бактериална, вирусна, гъбична, паразитна;

2.Метаболична– болен бъбрек или дроб, подутини;

3.Хранене– неподходяща храна, специфични липси;

4.Токсичност– арсен, цигарен дим;

5.Физически- неправилно подрязване на криле ;

6.Травма- счупени пера;

7.Алергии – храна , изпарения от готвене , цигарен дим

8.Злокачествени образувания– рак , липома (доброкачествен тумор от мастна тъкан);

9.Ендокринни – депресираност, понижени нива на щитовидни хормони, повишени нива на надбъбречни хормони, плешивост породена от тестостерон;

10.Генетично- оплешивяване;

11.Околна среда– ниска влажност, липса на естествена слънчева светлина, малка клетка, пренаселване, доминантност,  промяна, липса на къпане;

12.Зависимост към лекарства;

13.Поведенчиски– скука, душевно разстройство, развъдно поведение, стрес, липса на сън, загриженост;

14.Паразити.

Състоянието на скубане е придружено от доста причини както медицински така и не толкова. Промени в хормоналните нива, външни и вътрешни паразити, непълноценна диета, вътрешни болести, бактериални и гъбични инфекции на кожата са само част от медицинските причини. Стресът е основата на тази болест.

Птиците в природата нямат такъв проблем, това е състояние срещано у птици гледани в домашни условия. Дивите птици са заети с оцеляването  и репродукцията си, така че нямат време за губене. Птици преживели голям стрес, непълноценна храна, самотни, почват да се скубят. Птиците в домашни условия може да се стресират от шум, присъствие на други животни, като кучета и котки, които могат да са им потенциална заплаха, объркване. Трябва да знаете, че птиците са като хората, те имат навици. Смяна на навик или рутина може да бъде доста стресиращо. Този стрес често води до скубане, което е обсебващо поведение и съсредоточено върху самите тях. Опитайте се да им предоставяте много и разнообразни играчки, с които да се забавляват в клетката или извън нея. Играчки като синджири, звънчета, дървени кубчета, спирали, въжени кацалки и много други. Предоставяйте им разнообразна храна, пресни зеленчуци и плодове. Отделяйте им време и внимание за да не се чувстват сами и подтиснати, вашата компания е жизненоважна за тях!